dieta dr. dąbrowskiej

Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, mnóstwem pytań, postanowiliśmy wprowadzić dietę owocowo – warzywną w naszym cateringu.

Cel postu:

Dieta według dr. Dąbrowskiej ma na celu oczyszczenie z toksyn, redukcję masy ciała, poprawę zdrowia i samopoczucia, poprawę jakości snu, zwiększenie poziomu energii, a także pomoc w niektórych jednostkach chorobowych oraz ma na celu uruchomienie zdolności samoleczenia.

Post owocowo warzywny, jak sama nazwa mówi, ma być postem, inaczej głodówka leczniczą, dlatego jego kaloryczność będzie w dwóch wariantach: 600 i 800 kcal, składać będzie się z 4 posiłków każdego dnia.

Dieta dr. Dąbrowskiej stosowana jest jako okresowa kuracja, zaleca się przeprowadzenie etapu wstępnego, który przygotuje organizm do głównego postu, oraz etapu wychodzenia z postu, gdzie stopniowo będą wprowadzane produkty.

Po etapie „wychodzenia” zalecamy przejście na dietę Samuraj, która eliminuje produkty bogate w gluten oraz nabiał.

Czas stosowania:

Etap wstępny, który wprowadza organizm w głodówkę leczniczą, powinien trwać 5-7 dni.

Zalecany czas stosowania postu głównego to minimum 14 dni a maksymalnie 42 dni, w zależności od wskazań, oraz indywidualnych odczuć, samopoczucia i uzyskanych efektów.

Końcowy etap wychodzenia, powinien trwać mniej więcej tyle, ile trwał post główny.

Jest to kluczowy element całej głodówki leczniczej.

Główne zasady postu:

Post opiera się głównie na warzywach korzeniowych, kapustnych, liściowych, cebulowych, psiankach, kiszonkach oraz w mniejszej ilości owoców, głównie tych niskocukrowych, są to cytryny, grejpfruty, jabłka oraz jagody.

Taki schemat diety dostarcza nam sporą ilość antyoksydantów, m.in. polifenoli, likopenu, witaminy C, E, beta karotenu, chlorofilu, mikroelementów i błonnika.

Podczas całego postu, osoby powinny zrezygnować ze spożywania kawy, alkoholu, mocnej herbaty, palenia papierosów oraz wszelkich napojów czy soków dostępnych w sklepach spożywczych.

Post owoców warzywny może pomóc u osób;

-z osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie jak katar sienny, czy astma także nietolerancje pokarmowe, migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji jak gościec reumatoidalny, zapalenie tarczycy Hashimoto, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół „suchego oka”, a także choroby skóry takie jak łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra, egzema itp.,

– ze schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,

– z chorobami endokrynologicznymi takimi jak: zaburzenia miesiączkowania, klimakteryczne, niedoczynność tarczycy, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, czy nadmiar estrogenów, torbiele jajników.

Szczególnym wskazaniem do diety są osoby, które walczą z otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu II, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą, obrzękami. Cukrzyca typu I, która wiąże się z insuliną, wymaga warunków szpitala.

Dieta ta może być również korzystna w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, także zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów itp.

Przeciwskazania do stosowania postu obejmują:

– osoby starsze, dzieci, młodzież w okresie dojrzewania, kobiety w ciąży i karmiące,

– osoby przyjmujące leki hamujące układ immunologiczny takich jak na przykład hormony sterydowe czy cytostatyki, również posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Adisona)

– osoby z niewydolnością nerek, wątroby, serca,

– osoby, które cierpią na choroby nowotworowe,

– osoby borykające się z depresją oraz z lękiem przed zmniejszonym spożywaniem pokarmów,

– osoby chorujące na nadczynność tarczycy, cukrzyce typu 1.

Przed zastosowaniem takiego postu warto zrobić podstawowe badania oraz skonsultować to z lekarzem lub naszym dietetykiem.